PIKTURA “GRUAJA I”, 1950-52 NGA WILLEM DE KOONING

Mishi është arsyeja përse është shpikur piktura në vaj

 

Në mënyrë të famshme De Kooning ka thënë, “Mishi është arsyeja përse është shpikur piktura në vaj,” dhe mëgjithëse shpesh ai ka punuar në stil abstrakt ai i është rikthyer vazhdimisht figurës. Pikturës “Gruaja I”, u desh një kohë e gjatë e pazakontë për t’u përfunduar. De Kooning realizoi studime të shumta paraprake dhe më pas e ripikturoi telajon në mënyrë të përsëritur, duke mbërritur tek kjo figurë gruaje me sy kaba dhe të egër. Një amalgamë arketipesh femërore, nga perëndesha paleolitike e pjellorisë deri tek fotografitë e vajzave që varesishin në mur, vështrimi  saj kërcënues dhe ngërdheshja e egër theksohen më shumë nga penelatat agresive të de Kooning-ut dhe paleta me ngjyra intense. Duke kombinuar madhësinë dhe kërcënimin, piktura “Gruaja I”, reflekton ambivalencën e vjetër kulturore ndërmjet përkuljes për dhe frikës së pushtetit të femërores.        

 

Burimi: https://www.willem-de-kooning.org/woman-i.jsp   

 

Përzgjodhi dhe përktheu – Enkeleda Suti.

 

 

 

Comments

Popular Posts