Gjendja e mesme ndihmon me se miri te gjitha virtytet, te gjitha gezimet e jetes; begatia dhe paqja jane sherbetoret e saj... - Shkeputur nga romani ‘Robinson Kruzo’, nga Daniel Defoe

Gjendja e mesme ndihmon me se miri te gjitha virtytet, te gjitha gezimet e jetes; begatia dhe paqja jane sherbetoret e saj. Urtesia, perkora, prehja e shpirtit, shendeti, shoqeria, gjithe argetimet dhe kenaqesite e deshiruara i takojne ketij rangu. Njeriu i klases se mesme ben nje jete te qete e te shtruar e, pa e renduar veten as me punen e krahut, as me punen e mendjes, pa e shitur veten si skllav per kafshaten e gojes, pa vrare mendjen se tepermi se qysh te shpetoje prej lloj-lloj andrallash, qe i heqin paqen shpirtit dhe gjumin trupit, pa u djegur perbrenda nga flaka e fshehte e lakmise dhe e ambicies. Ai i ngrys ditet ne mes te te mirave, duke shijuar embesite e jetes pa pike hidherimi, duke e ndier veten te lumtur dhe duke u mesuar ta kuptoje kete te vertete cdo dite e me mire.


Shkeputur nga romani ‘Robinson Kruzo’, nga Daniel Defoe, perkthyer nga Halit Selfo, Zenit, 2018.

Comments

Popular Posts