PIKTURA E EPOKËS SË ARTË HOLANDEZE - Realizmi Holandez

 

Epoka e Artë Holandeze është një nga shembujt më të mirë të ushqyerjes së krenarisë së pavarur kulturore. Gjatë shekullit të 17-të, e udhëhequr nga një liri e re nga rregulli katolik spanjoll, Republika Holandeze përjetoi një rritje të dominancës ekonomike dhe kulturore. Fluksi tregtar fuqizoi tregtinë, duke çuar tek ngritja e një klase të madhe të tregtarëve të mesëm në treg për përhapjen e artit që ishte shfaqur në përgjigje të vlerësimeve borgjeze për jetën dhe identitetin holandez. Piktura lulëzoi teksa artistët u fokusuan tek skenat e jetës së përditshme, të shprehura nëpërmjet rritjes së kredos së veprave të zhanrit, që të gjitha një tregues i lulëzimit të periudhës krijuese.      

 

Idetë & arritjet kyçe

Kisha e reformuar holandeze dhe rritja e ndjenjës nacionaliste holandeze ishin ato që ushqyen Epokën Holandeze. Edhe arti gjithashtu mori një drejtim të pavarur, duke zhvilluar një theks tek subjektet laike, të paraqitura tani pa madhështinë katolike, por duke theksuar jetën e zakonshme njerëzore dhe trajtimin e tyre realist. Për pasojë, disa studiues i referohen pikturës së Epokës së Artë Holandeze si Realizmi Holandez.  

 

Piktura e peisazheve shpërtheu gjatë Epokës së Artë Holandeze, duke sjellë një theks të veçantë tek karakteristikat unike të tipareve të piesazhit holadez, fshatrave, dhe jetës rurarle të lidhura me rritjen e vlerësimit për vlerat holandeze. Shumë nga këto skena janë bazuar tek elementet “heroik” indigjinë në zonë të tillë si një pemë, një mulli ere, apo një qiell i mbushur me re.

 

Zhanri i pikturës përjetoi një evolucion të mrekullueshëm, me lindjen e nëngjinive të shumta krijuese duke i dhënë një pamje të re stilit të jetesës, tendencave, dhe interesave bashkëkohore të holandezëve të kohës. Subjektet varionin nga tavolinat e bollshme mëngjesore të mëngjesit tek portretet në grup deri tek momentet e gëzimeve dhe gjërat e vogla duke ndihmuar në dokumentimin artistik të kësaj periudhe.    

 

Natyrat e qeta u bënë më popullore, të përdorura për të shprehur nëpërmjet imagjinatës të dyja, objetet e bukura dhe klimën filozofike të kohës nëpërmjet organizimeve dhe grupimeve të kompozuar me kujdes. Ky element dominant i artit holandez u zhvillua në një sërë nëntipesh nga të cilat natyrat e qeta me lule, të prezantuara me saktësi shkencore, ishin më të famshmet.

 

Epoka e Artë Holandeze u frymëzua nga një sërë influencash artistike, duke përfshirë peisazhet dhe skenat e fshatrave të Pieter Bruegel Të Vjetrit, veprat e anonimit “Mjeshtri i Peisazheve të Vogla,” dhe artistët e Rilindjes së Evropës Lindore (të tillë si Jan van Eyck, Albrecht Dürer, adhe Hieronymus Bosch dhe Karavaxhizmi i Utrehtit) Megjithatë, ajo ishte kryesisht një reflektim i dominimit kulturor, ekonomik dhe shkencor të kohës nga Epoka e Artë Holandeze.

 

Burimi: https://www.theartstory.org/movement/dutch-golden-age/

 

Përzgjodhi & përktheu – Enkeleda Suti.

 

Comments

Popular Posts