Muzika e Tchaikovsky

Në kohën e lidjes së Tchaikovsky-t në vitin 1840, nuk kishte një traditë të mirëfilltë të muzikës ruse, përvec këngëve popullore të fshtarëve dhe këdnimit në kor që ishte pjesë kryesore e shërbimeve kishtare ruse. Muzika shikohej si një arritje për vajzat e reja nga familjet e mira. Muzika nuk konsiderohej profesioni i qendrushëm, dhe nuk kishte mjedise trajnimi për podhimin e muzikantëve në Rusinë në të cilën lindi Tchaikovsky. Në kohën kur u hap Konservatori i Shën Petërburgut nën drejtimin e Antonin Rubinstein, Rubinstein ishte regjistruar si tregtar, që kishte qenë edhe profesioni i të atit, pra jo një muzikant. Glinka listohej si pronar; Borodin ishte professor kimie; Balakirev matematicien; Riminsky-Korsakov një oficer marine, dhe Mussorgsky nënpunës civil.


Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti 

Comments

Popular Posts