Stravinsky spiun?????


Në vitin 1917-të, Stravinsky u takua me artistin e madh Pablo Picasso në Itali. Ata kishin shumë gjëra të përbashkëta në atë që të dy e shikonin artin e të krijuarit si një problem që duhej zgjidhur! Picasso bëri një vizatim të Stravinsky-t. Kur u kthye në Zvicër ajo ishte një valixhen e tij. Zyrtarët e doganave, të cilët nuk është se mund të dinin shumë rreth artit në atë kohë, e morën në pyetje kompozitorin. Dialogu ishte dicka pak a shumë si kjo:

“Cështë ky vizatim?”
“Portreti im i bërë nga Pablo Picasso.”
“Pallavra. Ky duhet të jetë një plan.”
“Po – plani i fytyrës sime.”

Megjithatë, zyrtarët e doganave mbetën të pakënaqur. Me fillimin e Luftës së Parë Botërore ata do të kenë menduar se ai është një plan i fshehtë më rëndësi ushtarake dhe e konfiskuan atë. Por, miqtë e Stravinsy-t në Ambasadën Britanike ndërhynë dhe e morën atë mbrapsht.

Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti

Comments

Popular Posts