Vivaldi dhe epoka baroke


Periudha barok nuk ishte e gjitha e mbushur me kënaqësi dhe gëzim. Në atë kohë nuk kishte lukse të tilla si mikrovala ose makina larëse për enët. Nuk kishte sistem të brendshëm hidraulik, ose ngrohje. Pa radio, television ose telefona celularë. Vetëm aristokracia jetonte mirë. Pjesa më e madhe e njerëzve punonte më shumë dhe me orë më të gjata pune sesa sot. Dhe shumë prej tyre vuanin nën dhundrën e mbrëtërve, mbretëreshave dhe perandorëve. Demokracia që gëzojmë sot i përkiste të ardhmes.

Shtëpia e Vivaldit ishte Venecia një nga qytetet më magjepsës në botë edhe sot. Turistët e dashuronin Venecian. Kur Vivaldi jetoi atje, popullsia e qytetit ishte 150,000, që ishte një numër i madh për ato kohë. Venecia është një qytet i ndërtuar mbi ujë, me kanale në vend të rrugëve apo rrugicave. Venecia është gjithashtu edhe një qytet me kisha të mrekullueshme, vende madhështore dhe teatro të bukura. Dashuria e barokut për ekstravagancën, efektet grandiose, dhe dekoraicionin luksoz shprehen më së miri në Basilinën gjigande të Shën Markut.

Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti

Comments

Popular Posts