Fuqia e piktorit - Leonardo da Vinci

Fuqia e piktorit - Leonardo da Vinci

Traktati mbi pikturen, VI, 1498

Piktori eshte zot i gjjtheckaje qe mund t’i shkoje ne mend njeriut, pasi, ne rast se ai deshiron te shohe bukuri, qe t’i ngjallin dashuri, eshte ne gjendje t’i krijoje ato, dhe ne rast se deshiron te shohe gjera te perbindeshme, qe te kallin tmerrin, apo qe jane per te qeshur apo me te vertete meshirendjellese, ai eshte ne gjendje t’i perftoje. Po edhe ne dashte te krijoje vende te shkreta, vise me hije e plot freski ne mot te nxehte, ai i paraqet, dhe po keshtu vende te nxehta ne mot te frohte. Edhe po desh lugina, e njejta gje, nese deshiron te shohe nga majat e larta te maleve fushen e gjere dhe nese deshiron pas tyre te shohe vijen e detit, ai prape eshte ne gjendje ta beje. Po keshtu nese deshiron te shohe nga luginat e uleta dhe brigjet e detit. Ne te vertete, gjithcka qe eshte ne gjithesi si thelb, si send konkret a si imagjinate, ai e ka me pare ne mendje e me pas ne duart e veta dhe keto jane aq te zonjat sa ne te njejten kohe qe bejne dicka, njeherazi perftojne nje harmoni te perpjesshme. - Shkeputur nga libri ‘Historia e bukurise’, Umberto Eco, perkthyer nga Shpetim Cucka, Dituria. Piktura, Gustave Moreau. #reading #books #umbertoeco #art #painting #symbolism #life #beauty #gustavemoreau #enkeledasuti

Comments

Popular Posts