Gruaja e bukur - Xhovani Bokaco (1313-1375), Lirika

Gruaja e bukur

Xhovani Bokaco (1313-1375), Lirika

Ca perla ekzotike, qumeshtore perzier me rubine bojegjake, nga celet nje e qeshur engjellore, qe shpesh nen dy te zinj qerpik’ ndez flake Vener’ e Jov me drite vezullore. Te ngjyr’ e saj te bardhet shohe zambake dhe nje te kuqe zjarr trendafilore, pa qen’ artificiale sadopak: dhe floket krela-krela te praruar mbi balle hedhin driten e harese, sa te verbon magjishem dashuria. Keshtu ajo cdo gje e ka te shkruar ne perpjestim te drejt’ e ka cdo pjese, sa vec me engjejt para do ta vija.

Shkeputur nga libri ‘Historia e bukurise’, Umberto Eco, perkthyer nga Shpetim Cucka.

Piktura, A Siesta, 1895, John William Godward

#umbertoeco #reading #beauty #love #johnwilliamgodward #enkeledasuti

Comments

Popular Posts