Hijeshia, Edmund Berk - Kerkimi filozofik rreth zanafilles se ideve te se madherishmes dhe te se bukures, III, 22, 1756

Hijeshia, Edmund Berk

Kerkimi filozofik rreth zanafilles se ideve te se madherishmes dhe te se bukures, III, 22, 1756

Nuk ka ndonje dallim te madh rreth Hijeshise dhe Bukurise, pasi si njera ashtu edhe tjetra ngrihen mbi te njejtat gjera. Hijeshia qendron tek menyra e te qendruarit dhe e te levizurit dhe per te qene te hijshem tek keto gjera eshte e nevojshme qe te mos shihet veshtiresia. Prandaj edhe nevojitet nje perthyerje e vogel e trupit dhe nje pozicion i tille i matur i pjeseve, qe njera te mos pengoje tjetren dhe as te mos shfaqen te ndara me ane cepash te mprehte e pothuaj te paparashikueshem. Kjo rrumbullakesi, kjo delikatese qendrimi perben ate lloj magjie te hijeshise, se ciles thuhet “nuk e di cfare”, sikurse mund ta vere ne cdo njeri qe sheh Veneren e Mediceve, Antinoon dhe cdo shtatore tjeter te hijshme. - Shkeputur nga libri ‘Historia e bukurise’, Umberto Eco, perkthyer nga Shpetim Cucka, Dituria. Piktura, Virgjeresha e shkembinjve, 1491, Leonard da Vinci. #reading #books #umbertoeco #art #paintings #painting #leonardodavinci #davinci #beauty #grace #details #closeup #eyes #enkeledasuti

Comments

Popular Posts