Nga hijeshia tek bukuia shqetesuese nga Umberto Eco

Nga hijeshia tek bukuia shqetesuese nga Umberto Eco - Ne Rilindje arrin nje shkalle te larte persosurie e ashtuquajtura ‘Teori e madhe’, sipas se ciles bukuria qendron te perpjestimi i pjeseve. Por ne te njejten kohe veme re lindjen e forcave qenderikese, te cilat shtyjne drejt nje bukurie te shqetesuar, befasuese. Eshte fjala per nje levizje dinamike, e cila vetem per arsye parashtrimi mund te futet ne kategori shkollore te tilla si klasicizmi, manierizmi, baroku, rokokoja. Me te vertete duhet vene ne dukje karakteri i shtruar i nje procesi kulturor, i cili pershkon si artet ashtu edhe shoqerine dhe vetem per pak caste e shpesh vetem ne dukje kristalizohet ne firgura te caktuara e te pervijuara qarte. - Shkeputur nga libri ‘Historia e bukurise’, Umberto Eco, perkthyer nga Shpetim Cucka, Dituria. Piktura, Madame de Loynes, 1862, Amaury Duval. #reading #umbertoeco #love #grace #beauty #amauryduval #enkeledasuti

Comments

Popular Posts