Poezia pjese e Kater Kuarteteve nga T. S. Elliot

Ajo qe e quajme fillim

Eshte shpesh fundi
Dhe te besh nje fund do te thote te besh nje fillim.
Fundi eshte aty prej nga ku fillojme.
Dhe cdo fraze
Dhe fjale qe eshte e duhur (ku cdo fjale eshte ne shtepi,
Duke marre vendin per te mbeshtetur te tjeret,
Fjala as e perhershme dhe as e dukshme,
Nje tregti e lehte mes se rese dhe se vjetres,
Fjala e perbashket e sakte pa vulgaritet,
Fjala formale e sakte por jo pedanteske,
Te gjithe bashkeshortet duke vallezuar se bashku)
Cdo fraze dhe cdo fjali
Eshte nje fund dhe nje fillim,
Cdo poeme nje epitaf. Dhe cdo veprim eshte nje hap ne bllok, ne zjarr,
Mu ne fytin e detit
Ose tek nje gur i palexueshem: dhe ketu eshte aty ku ne fillojme.
Ne vdesim me ata qe po vdesin;
I shikojme, te nisen, dhe ne nisemi me ta.
Ne kemi lindur me te vdekurit:
Shikoni, ata rikthehen, dhe na sjellin me vete.
Casti i trendafilit dhe casti i pemes bershen
Kane te njejten kohezgjatje.
Njerezit pa histori
Nuk demshperblehen nga koha, sepse historia eshte nje model
Castesh te pakohshme.
Keshtu, teksa dritat fiken
Nje pasdite dimri,
Ne nje kapele te vecuar,
Historia eshte tani dhe Angli!
Me vizatimin e kesaj dashurie
Dhe zerin e kesaj thirrje
Nuk do te rreshtim se eksploruari
Dhe fundi i eksplorimeve tona
Do te jete mberritja atje ku kemi filluar
Dhe ta njohim vendin per here te pare.
Nepermjet te panjohures,
Porten e pakujtuar,
Kur pjesa e fundit e tokes e lene per t’u zbuluar
Ai eshte fillimi
Tek burimi i lumit me te gjalle
Zeri i ujevares se fshehur
Dhe femijet tek pema e molles.
Te panjohur, sepse nuk i ka kerkuar njeri.
Por te degjuar, gjysem te degjuar, ne palevizshmeri
Ndermjet dy dallgeve te detit.
Shpejt tani, ketu, tani, gjithmone
Nje gjendje thjeshtesie te plote
Duke kushtuar jo me pak sesa gjithcka
Dhe gjithcka do te jete mire
Dhe te gjitha gjerat do te jene mire
Kur gjuhet e flakeve jane te palosura
Ne ngyjen e kurorezuar te zjarrit
Kur zjarri dhe trendafili te jene nje.
Poezia pjese e Kater Kuarteteve nga T. S. Elliot
Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti

Comments

Popular Posts