Adhuruesit e opiumit nga Vladimir Kush

Adhuruesit e opiumit nga Vladimir Kush

Ne art, bima e opiumit eshte nje embleme e perendive te gjumit (Hypnos), te endrrave (Morpheus), dhe te alegorise se nates. Ky simbolizem gjendet tek cilesite e lulekuqeve. Ne Greqi ajo rritej si nje lule e eger dhe eshte perdorur si nje tretesire bimore qe nga kohet antike. Ideja e kesaj pikture lidhet me nje pikture tjeter te artistit e titulluar Arra e Edenit. Ndonese kjo e fundit reflekton gjendjen e njeriut ne parajse, Adhuruesit e Opiumit reflekton gjendjen e njeriut pas mekatit. Keto jane Lulet e se Keqes se poetit francez Charles Baudelaire, te mbire ne fushen e mosmarreveshjeve te botes. E gjithe semundja e botes prek ne fillim artin. “Eshte bukuria, e panjohur per njerezit e lashte,” ka shkruar Baudelaire. Cfare eshte kjo bukuri? Eshte po aq njerezore sac eshte njeriu me te mirat dhe te keqiat e tij. Kjo eshte bota e te gjitha endrrave dhe vizioneve te tij.
Via @kushfineart

Comments

Popular Posts