Cilat jane rekomandimet tuaja per regjizoret e rinj?

Cilat jane rekomandimet tuaja per regjizoret e rinj?

Pyetje per Andrei Tarkovsky
Sot bejne filma te gjithe, te gjithe mendojne se mund te bejne filma, a e sheh? Keshilla qe i jap fillestareve eshte qe te mos e ndajne punen e tyre, filmin e tyre nga jeta qe ata jetojne. Per te mos e ndare filmin nga vete jeta e tyre sepse nje regjizor eshte si cdo artist tjeter: nje piktor, nje poet, nje muzikant…dhe duke qene se atij j kerkohet qe te kontribouoje me veten e tij eshte e cuditshme te shohesh regjizor qe i japin punes se tyre nje pozicion special, dhuruar nga fati dhe thjesht e shfrytezojne profesionin e tyre. Qe do te thote, ata jetojne ne nje menyre, por bejne filma per dicka tjeter. Dhe une dua t’u them regjizoreve, vecanerisht atyre te rinjve, se ata duhet te jene moralisht te pergjigjshem kur bejne filmat e tyre. A e kupton? Kjo eshte gjeja me e rendesishme.
Se dyti, ata duhet te jene te pergatitur per mendimin se kinemaja eshte shume e veshtire dhe nje art serioz. Kerkon qe te sakrifikosh vetveten. Ti duhet t’i perkasesh asaj, jo ajo ty. Kinemaja perdore jeten tende, jo e anasjellta. Rrjedhimisht, mendoj se kjo eshte me e rendesishmja. Ti duhet ta sakrifikosh vetveten per artin.
Detaje, Dokumentari ‘Voyage in time’ (Udhetim ne kohe), 1983, regjia Tonino Guerra, Andrei Tarkovsky

Comments

Popular Posts