Filmi ‘Sonate vjeshte’, 1978, Ingmar Bergman

Chopin ishte emocional, jo sentimental. Ndjenja eshte shume larg nga sentimentaliteti. Ky prelud flet per dhimbjen, jo zbavitjen. Duhet te jesh e qete, e qarte dhe e ashper. Fillo me notat e para. Te dhemb, por nuk e tregon. Pastaj nje clirim i shkurter. Por kjo avullon menjehere, dhe dhimbja eshte e njejte. Permbajtje totale gjate gjithe kohes. Chopin ishte krenar, i apasionuar, i torturuar dhe shume burreror. Ai nuk ishte nje grua e plakur sentimentale. Ky prelud duhet te tingelloje thuajse i shemtuar. Nuk eshte kurre magjepses. Duhet te tigelloje si i gabuar. Duhet te luftosh me te dhe ne fund te dalesh triumfues. Ja keshtu...

Filmi ‘Sonate vjeshte’, 1978, Ingmar Bergman

Comments

Popular Posts