Syri i gjilperes nga Vladimir Kush

Syri i gjilperes nga Vladimir Kush

Gjilpera ka qene gjithmone e lidhur me fillin. Filli eshte simboli i fatit. Greket e lashte besonin se moiras (Fatite) endin fillin e jetes. Njerezit e ndjenin fuqine magjike te fatit, autoriteti i te cilit shtrihet pertej Zotave. Zotat nuk mund ta ndryshojne apo shmangin ate qe kane vendosur Fatite. Fatite e prisnin fillin e jetes dhe vazhdonin te endnin bazuar ne ngjyren e topit - te bardhe apo te zi - qe do te zgjidhte nje Fati tjeter nga nje urne. Ne pikture filli i fatit perfaqesohet ne dy imazhe: fillin e arte te nje karvani dhe fillin blu te lumit te jetes. Filli i karvanit si simbol i pasurise, na udheheq si ideja e Ariadne-s ne imazhin qendror te piktures - ate te nje devele e cila kalon neper syrin e gjilperes. Nje imazh godites, paradoksal i perdorur nga Krishti per te denuar pasurine. Por ne nuk mund te humbasim nje shaka qe piktori ben ketu. Shihni, pavaresisht te gjitha perpjekjeve te atij qe nget devene, nje deve ne krye te karvanit ngurron te kaloje dhe duket sikur po thote: “Une nuk dua te kaloj neper syrin e vertete te nje gjilpere.”
Via @kushfineart

Comments

Popular Posts