S’ka me klishe nga Octavio Paz

Fytyre e bukur

Qe si nje margarite ia hap
Petalet e saj diellit
Keshtu e hap edhe ti
Fytyren tende ndaj meje teksa kthej faqen
Buzeqeshje magjepsese
Cdo burre do te ishte nen magjine tende
Oh, bukuri e nje reviste
Sa poema jane shkruar per ty?
Sa Dante kane shkruar per ty, Beatrice?
Iluzuonet te tua obsesive
Ty fantazi e fabrikuar
Por sot une nuk do te bej me klishe
Dhe ta shkruaj kete poezi per ty
Jo, s’ka me klishe
Kjo poeme i perkushtohet atyre grave
Bukuria e te cilave eshte ne sharmin e tyre
Ne inteligjencen e tyre
Ne karakterin e tyre
Jo ne pamjet e tyre te fabrikuara
Kjo poeme eshte per ju gra
Qe si Shehrezadeja
Zgjoheni
Cdo dite me nje histori te re per te rrefyer
Nje histori qe i kendon ndryshimit
Qe shpreson per beteja
Beteja per dashurine e mishit te bashkuar
Beteja per pasione
Te ngritura na nje dite e re
Beteja per te drejtat e neglizhuara
Apo thjesht beteja per t’i mbijetuar edhe nje nate me
Shume
Po, per ju gra ne nje bote dhimbjeje
Per ju, yje te shndritshem ne kete univers te shperdorimeve
Per ty, luftetare te njemije e nje neteve
Per ty, mike te zemres sime
Nga tani e tutje, koka ime nuk do te shikoje me nje reviste
Por do t’i kenaqet nates
Dhe yjeve te tij te shndrritshem
Boll me klishe
S’ka me klishe nga Octavio Paz
Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti
Piktura, Vaniteti Auguste Toulmouche

Comments

Popular Posts