Ai po perpiqej te shprehte nje sistem i cili rridhte drejtperdrejte nga poezia, folklori dhe mitologjia.

Ai po perpiqej te shprehte nje sistem i cili rridhte drejtperdrejte nga poezia, folklori dhe mitologjia. Ai krijoi nje paradigme te re, nje zhaner te ri filmi poetiko-lirik me xhirime te koreografuara papushim, te cilat destabilizojne dhe ngazellejne shikuesit. Dhe ai ka ruajtur dialektin origjinal dhe jo ate rus sic pritej qe ai te bente. Parajanov ishte i artikuluar dhe ai u kthye ne nje lloj fokusi te nacionalisteve ukrainas dhe target i autoriteteve ruse te cilet e ngacmonin dhe ia ndaluan filmin ne Bashkimin Sovietik.

Fragmente nga Asia House, Unravelling Sergei Parajanov’s Masterpiece: The Color of Pomegranates (Zberthimi i Kryevepres se Sergei Parajanov: Ngjyra e shegeve), bisede me Nauritza Matossian, 2019

Comments

Popular Posts