Poezia “Gjak dhe mjaltë” - Nga Erica Jong

Unë e fillova duke dashur gratë

Dhe dashuria u kthye në Hidhërim Nëna ime, e hidhëta Mësimet e hidhura të së cilës Nuk i besojnë askujt Veçanërisht meshkujve Bënë që të isha naive Për shumë vite Në rebelim të thjeshtë Kundër hidhtësisë NËSE AJO DO TË ISHTE MEDUZA UNË DO TË ISHA CANDIDE Dhe do të rridhja gjak në çdo luftë seksuale Dhe do të ujisja kopshtin tim me gjakun tim menstrual Dhe do të rrisja frutat më të lëngshëm (Si gruaja Që ujiste trëndafilat e saj me gjak Dhe që fitoi të gjitha trofetë Megjithëse, askush nuk e dinte përse) NËSE AJO DO TË ISHTE ZONJA MAKBETH UNË DO TË ISHA DON KISHOTI Dhe nuk do të kaloja kurrë krahë Një mulliri ere pa një luftë Dhe nuk do të zgjidhja kurrë Maturinë Përmbi trimërinë Shpesh trimëria ime ishte budallaqe Isha e nixtuar (Edhe pse të tjerët më quanin të guximshme) POEMAT E MIA ISHIN FLAMUJ TË KUQ PËR TË JOSHUT DEMAT Pikadorët nuhasnin gjak Dhe shponin tregimet e mia E kisha filluar vetëm Duke dashurur gratë Dhe përfundova duke urreyer mashtrimin e tyre Duke urryer urrejtjen Ato i ushqyen bijat e tyre Duke urryer gjysëm-urrejtjen Ato e ushqyen vetveten Duke urryer kënaqësinë Ato ushqyen burrat e tyre Duke deklaruar si dobësinë e tyre Fuqinë e tyre sekrete Kush mund të jetë më mizore Se një grua E cila është mizore Nga pafuqia e saj? Dhe kush mund të jetë më e keqe Sesa një grua E cila dëshiron të vetmen dhomë me një pamje? Edhe në shah Ajo klith: “Hiqini duart!” Dhe mbreti i gjorë Hedh një hap përpara Një pas Por unë e fillova Duke dashurur gratë Duke dashur vetveten Pavarësisht mësimeve të sime mëje Duke dashur me dhjetë gishtërinj duarsh Dhjetë gishtërinj këmbësh, kërthizën e shpuar Buzët e mia që janë shumë të trasha Dhe sytë e mi ngjyrëbojë Sepse unë besoja tek to Gjeta burra të butë Sepse doja vetveten Më donin Sepse kisha besim Njëbrirëshi lëpinte krahun tim Lepuri bënte fole në fundet e mia Rojtari flinte Shtriqur në fund Të shtratit tim Gra të hidhëta Ka qumësht nën poemat e mia Ajo që mbollët në gjak Do të milet si mjaltë Poezia “Gjak dhe mjaltë” Nga Erica Jong Përzgjodhi dhe përktheu Enkeleda Suti

Comments

Popular Posts