Zgjimi artistik i Sergei Parajanov ndodhi ne vitin 1962 kur ai pa per here te pare filmin “Femijeria e Ivanit” e Andrei Tarkovsky.

Zgjimi artistik i Sergei Parajanov ndodhi ne vitin 1962 kur ai pa per here te pare filmin “Femijeria e Ivanit” e Andrei Tarkovsky. Kjo hapi nje bote te brendshme filmimi poetik. Edhe vete Tarkovsky nuk e ka idene se cfare gjeniu qe eshte tek “Femijeria e Ivanit”. Subjektet e Parajanov kane qene gjithmone mistike, fantastike, te cmendura, mishtore, fetare. Ndersa folklori dhe traditat e njerezve indigjen ne Bashkimin Sovietik konsideroheshin si te rrezikshme. Dhe kjo mund te perforconte nacionalizmin. Rusia ishte gjuha zyrtare duke hegjemonizuar ideologjine sovjete per te gjithe.

Fragmente nga Asia House, Unravelling Sergei Parajanov’s Masterpiece: The Color of Pomegranates (Zberthimi i Kryevepres se Sergei Parajanov: Ngjyra e shegeve), bisede me Nauritza Matossian, 2019

Comments

Popular Posts