Bukuria eshte kerkimi i shperbleses. Mbi te gjitha, e bukura eshte nje koncept qe ngre pyetje, te tilla si: c’eshte e mire dhe c’eshte e vertete.

Bukuria eshte kerkimi i shperbleses. Mbi te gjitha, e bukura eshte nje koncept qe ngre pyetje, te tilla si: c’eshte e mire dhe c’eshte e vertete.

Eshte fare e thjeshte: e bukura dhe e mira duket qe jane te lidhura, nje qenie e dukshme (e perceptueshme) dhe nje tjeter e kuptueshme (konceptuale).
Krishterimi eshte perjekur fort te na mesoje ndarjen midis shemtise dhe ligesise, prandaj ne nuk i gjykojne padrejtesisht njerezit (kafshet, objektet) vetem nga pamja e jashtme.
Shkeputur nga libri “Arti dhe mjeshteria e bukurise” nga Juha Varto, perkthyer nga Gezim Qendro, Dituria, 2015

Comments

Popular Posts