Statusi i vecante i bukurise

Statusi i vecante i bukurise

Ne dialoget e Platonit, shikimi gezon status te vecante midis shqisave; kjo del ne pah si nga shembujt e lidhur me ngjyrat dhe format, ashtu edhe me bukurine. Per pasoje, “realiteti i dukshem” shpesh barazohet me “realitetin e perjetuar”. Kur realiteti i perjetuar lidhet si me pervojen e menjehershme, ashtu edhe me ate qe strukturohet nga konceptualja, bukuria shnderrohet ne elementin kyc te struktures qe shfaqet ne shembujt e Platonit.
Platoni fut nderkohe idene se edhe degjimi ka nje parim te pergjithshem, harmonine.
Shkeputur nga libri “Arti dhe mjeshteria e bukurise” nga Juha Varto, perkthyer nga Gezim Qendro, Dituria, 2015

Comments

Popular Posts