(PJESA 1): HISTORITË PAS PIKTURAVE TË GOYA-S - Spanja e Goya-s, frymëzimi i tij i parë

Nga REVISTA ARTPSER

 

VEPRA E FRANCISCO DE GOYA NJIHET PËR AFTËSINË E TIJ PËR TË KOMBINUAR EMOCIONET ME HISTORINË. I lindur në Spanjë në shekullin e 18-të, Goya konsiderohet një pioner i realizmit piktoresk. Ai punësohej shpesh nga mbretërorët e asaj kohe dhe portretet e tij reflektojnë ndryshimet e vështira të shpeshta të jetuara nga populli spanjoll. Megjithatë, drejt fundit të karrierës së tij, Goya prodhoi disa nga veprat e tij tmerruese më të jashtëzakonshme.   

 

GOYA ISHTE NJË PIKTOR I NATYRËS NJERËZORE: ai nuk ka prodhuar kurrë një peisazh pa një figurë njerëzore. Karriera e tij u shtri gjatë një kohe plot me ngjarje për Spanjën. Në të vërtetë, peninsula ndryshoi në mënyrë të konsiderueshme me luftra dhe revolta të shumta. Specifikisht, po fillonin të dukeshin pasojat e Revolucionit Francez, revoltat politike ishin më të shpeshta, dhe shumë qeveri të paqëndrueshme pasuan njëra-tjetrën. Për më tepër, Spanja ishte dëshmitare e lindjes së shkollave të reja të mendimit, të tilla si Iluminizmin. Paralelisht, Katolicizmi mbeti një temë e rëndësishme në vend, ndërsa besimet mbinatyrore ridolën në sipërfaqe.   

 

Në këtë kontekst heterogjen Goya pikturoi një numër mbreslënës portretesh dhe skenash historike. Tani ato janë thelbësore për analizimin e variacioneve socio-politike të Spanjës. Modelet e Goya-s ishin individë të vërtetë, të mbushur me gjallëri dhe ideale.

 

Piktura: Karli i IV i Spanjës dhe Familja e tij, 1800, Francisco de Goya

 

Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/the-stories-behind-goyas-paintings/

 

Përzgjodhi dhe përktheu – Enkeleda Suti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular Posts