(PJESA 2): HISTORITË PAS PIKTURAVE TË GOYA-S - Piktori i Spanjës revolucionare


Nga REVISTA ARTPSER

 

Sigurisht që pikturat e Goya-s janë të mirënjohura për aspektin e tyre revolucionar. Skena e “3 maj 1808” është një shembull i përsosur i një pikture historike nga Goya. Kjo skenë është tribut ndaj rezistencës spanjolle gjatë pushtimit të Napoleonit ndërmjet viteve 1808 dhe 1809. Figura në të bardhë, e cila mund të dallohet menjëherë, simbolizon një martir. Kështu, Goya tregon simpatinë dhe mbështetjen e tij për rezistencën politike.  

 

Arti i Goya-s asociohet gjithashtu me supersticionin dhe magjinë. Vepra e tij më e famshme e këtij lloji është ndoshta “Shtrigat e Sabatit”. Në qendër të skenës dominon një dhi, e cila mendohet se përfaqëson djallin. Ai rrethohet nga gra të të gjitha moshave, të cilat e prezantojnë atë me fëmijët. Kur shohim nga afër në anë të majtë të sfondit, ne kuptojmë se skena nuk është një ogur i mirë.

 

Në Spanjë, deri në shekullin e 18-të, gratë ekzekutoheshin për magji. Me ngritjen e Katolicizmit, Inkuizicioni i besoi vetves detyrën e zhvillimit të luftrave mbi çdo besim jo tradicional. Goya, si një njeri i Iluminizmit dhe një piktor realist shpesh kritikon autoritetin e Inkuizicionit në veprat e tij. Në njërën anë, veprat e magjisë së Goya-s mund të dënojnë Inkuzicionin që, duke vazhduar me ndjekjen e shtrigave të akuzuara, kontribuoi në ngulitjen apo jetëgjatësinë e këtyre besimeve. Në anën tjetër, sigurisht që Goya dëshironte të tregonte vetë tmerret e këtyre praktikave të cilat nuk përputheshin më me revolucionin intelektual të kohëve të tij.

 

Piktura 1: El Tres de Mayo, 1814, Francisco de Goya

 

Piktura 2: Sabati i Shtrigave, 1797-1798, Francisco de Goya

 

Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/the-stories-behind-goyas-paintings/

Përzgjodhi dhe përktheu – Enkeleda Suti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular Posts