(PJESA 3): HISTORITË PAS PIKTURAVE TË GOYA-S - Piktori i Spanjës në rënie - Përgjumja e arsyes prodhon përbindësha


Nga REVISTA ARTPSER

 

Pjesa më e madhe e karrierës së Goya-s është relativisht konvencionale, por nga fundi i jetës, krijmtaria e tij mori një kthesë shumë të errët. Rreth moshës 70 vjeçare, në moshën 70 vjeçare, Goya u tërhoq në vilën e tij dhe pikturoi vepra të tmerrshme mbi mure. Aty mund të lexohet dëshpërimi i një njeriu të dobësuar (ai humbi dëgjimin shumë shpejt pas moshës 50 vjeçare), i cili ishte nga fundi i jetës së tij. Këto vepra, të quajtura “pinturas negras” (Piktura të Zeza) reflektojnë gjithashtu një torturë lidhur me situatën në Spanjë. Në të vërtetë, Goya ishte dëshmitar i suksesionit të luftrave napoleoniane dhe ndryshimit të qeverive spanjolle. Ai lejoi që pesimizmi i tij të pushtonte muret e vilës së tij dhe ai shkroi këtë fjali ikonë: “El sueño de la razón produce monstrous” (përgjumja e arsyes prodhon përbindësha).   

 

Kryevepra e tij “Saturni përpin të birin” është një shembull i këtyre 14 “Pikturave të Zeza” të prodhuara ndërmjet viteve 1819 dhe 1823. Ky portret i përgjakshëm mbetet gjithashtu një nga veprat më të frikshme të historisë së artit. Ai është një mishërim i çmendurisë kanibale duke reflektuar, pa asnjë dyshim, vetë sëmundjen e artistit. Një vepër tjetër nga kjo seri e pikturave të Goya-s, “Dy pleq duke ngrënë supë”, paraqet dy burra me pamje të përbindshme. thuhet se kjo seri ka kontribuar në fillimin e Romantizmit. Në të vërtetë, megjithëse këto piktura kategorizohen si historike, duke qenë se shumica e tyre janë marrë nga mitet antike, konteksti i tyre i bën ato vepra Romantike; ato përfaqësojnë ndjenjat personale të një artisti të torturuar, të munduar.  

 

Piktura 1: Dy pleq duke ngrënë supë, 1823, Francisco de Goya

 

Piktura 2: Saturni duke përpirë të birin, 1819-23, Francisco de Goya

 

Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/the-stories-behind-goyas-paintings/ 

 

Përzgjodhi dhe përktheu – Enkeleda Suti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular Posts