(PJESA 4): HISTORITË PAS PIKTURAVE TË GOYA-S - Çfarë trashëgimie kanë lënë pas pikturat e Goya-s?

Nga REVISTA ARTPSER

 

Goya ka deklaruar “VEPRA IME ËSHTË SHUMË E THJESHTË. ARTI IM ZBULON IDEALIZMIN DHE TË VËRTETËN.” I konsideruar si një nga Mjeshtrat e Mëdhenj të fundit të pikturës, Goya ishte një piktor historik dhe një Romantik para kohe. Gjatë karrierës së tij, ai punoi për tre Mbretër, dhe nuk dështoi kurrë për të hedhur në telajo preferencat e tij politike. Ai ishte me të vërtetë piktori i Spanjës në luftë, të njerëzve që mbronin pavarësinë e tyre, dhe të një shoqërie e cila po pësonte ndryshime ideologjike.

 

Në anën tjetër, Goya është me të vërtetë një mjeshtër kur vjen fjala tek përfaqësimi i tmerrit dhe çmendurisë. Duke lejuar përzierjen e vetë sëmundjes së tij me veprat e fundit të jetës së tij, ai paraqet figurën e piktorit romantik të torturuar. Ai nuk kishte frikë që t’i bënte pikturat e tij realiste dhe me skena shqetësuese. Në tërësi, veprat e tij janë njerëzore dhe analiza shoqërore, shpesh me një satirë fine apo prekje shqetësuese.

 

Piktura: Autoportret i Goya-s

 

Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/the-stories-behind-goyas-paintings/

 

Përzgjodhi dhe përktheu – Enkeleda Suti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular Posts