Poezia “Pyetje mbi udhetimet” - Nga Elisabeth Bishop

Ketu ka shume ujevara

Perrenjte e dendur
Vershojne me shume shpejtesi drejt detit
Dhe trysnia e kaq shume reve maje maleve
Ben qe ato t’i derdhin anet e tyre me levizje te bute dhe te ngadalte
Duke u kthyer ne ujevara poshte syve tane
Sepse nese ato vija, ato njolla milje te gjata, te shkelqyeshme loti
Nuk jane ende ujevara
Ne nje epoke te shpejte, sic jane epokat ketu
Ndoshta ato do te jene
Por nese rrymat dhe rete vazhdojne te udhetojne
Dhe te udhetojne
Malet duken si byqet e anijeve te permbysura
Varur ne zhul dhe te zhveshura
Mendo per rrugen e gjate per ne shtepi
A mos duhet te kishim qendruar ne shtepi dhe te mendonim nga ketu?
Ku duhet te jemi ne sot?
A eshte e drejte qe te vazhdojme te shohim njerezit e huaj ne nje drame
Ne keto teatro te cuditshem?
Cfare foshnjerie
Qe ndersa kemi frymen e jetes
Ne trupat tane
Ne jemi te vendosur te nxitojme
Per te pare diellin ne krahun tjeter?
Kolibrin e gjelber me te vogel ne bote?
Per te pare disa vepra te pashpjegueshme ne gur
Te pashpjegueshme dhe te papenetrueshme nga cdo shikim
Qe shihen menjehere dhe qe jane gjithnje, gjithnje te shijueshme?
Oh, a mos duhet t’i enderrojme endrrat tona
Dhe gjithashtu, edhe ti kemi ato?
Dhe a kemi ne vend
Edhe per nje perendim tjeter
Ende disi te ngrohte?
Sigurisht qe do te ishte gjynah
Te mos shihnim pemet krahe kesaj rruge
Realisht te ekzagjeruara ne bukurine e tyre
Te mos shihnim gjestet e tyre
Si pantomimiste fisnike, veshur ne roze
Te mos ndalonim per gaz dhe te degjonim
Melodine e trishtuar, dynoteshe
Te nallaneve te deshperuara prej druri
Te cilat kercasin perkedhelshem mbi dyshemene e nje stacioni te mbushur, bere me yndyre
(Ne nje vend tjeter nallanet do te testoheshin
Cdo pale do te kishte te njejten gjuhe)
Sa gjynah qe nuk e degjuam muziken tjeter, me pak primitive
Te zogut te shendoshe kaf
Qe kendon siper tubit te prishur te benzines
Ne nje kishe bambuje baroku jezuit
Tre kulla, pese kryqe prej argjendi
Kontinent, qytet, vend, shoqeri:
Zgjedhja nuk eshte kurre e gjere dhe kurre e lire
Dhe ketu, apo atje
Jo
Ne duhet te kishim qendruar ne shtepi
Kudo qofte ajo
Poezia “Pyetje mbi udhetimet”
Nga Elisabeth Bishop
Perzgjodhi dhe perktheu E. Suti
Piktura, Gazmend Leka

Comments

Popular Posts