Klimt tundi ngadale koken e tij te bukur dhe iu pergjigj vetem me nje fjale: 'Austria.'

Ne qershor 1902, skulptori i madh francez Rodin vizitonte Vjenen kalimthi, rruges per ne Prage. Ndersa ishte ne qytet, ai pranoi nje ftese per te vizituar ekspoziten e levizjes se suksesionit vjenez dhe te takonte artistin monumental: Gustav Klimt. Ne kohen kur u takuan te dy artistet, Rodin ishte 62 vjec, ndersa Klimt 40, ne pikun e fames se tij. Rodin u perkul kah Klimt dhe i tha, 'nuk kam perjetuar kurre me pare nje atmosfere te tille - fresco yt tragjik dhe i madherishem i Beethoven, ekspozita jote e paharrueshme, si nje tempull dhe tani ky kopesht, keto gra, kjo muzike. Ku qendron arsyeja per te gjitha keto?' - Klimt tundi ngadale koken e tij te bukur dhe iu pergjigj vetem me nje fjale: 'Austria.'

Comments

Popular Posts