(PJESA 2): 5 MITET GREKE QË DUHET TË NJIHNI NGA HISTORIA E ARTIT - Leda dhe mjelma

Nga REVISTA ARTSPER

 

Imazhi i gruas dhe mjelmës shfaqet nëpër historinë e artit, por a e dini se çfarë do të thotë? Kjo imazheri vjen nga një përrallë nga mitologjia greke e titulluar ‘Leda dhe mjelma’. Në këtë përrallë, Leda, mbretëresha e Spartës, përdhunohet nga Zeusi në formën e një mjelme. Për pasojë, Leda lind Helenën, e cila më vonë arratiset me Paridin, princin e Torjës. Arratisja e çiftit çon në ngjarjet që filluan Luftën e Tojës. Në pikturën e Cézanne, Leda dhe Mjelma, Leda portretizohet në një pozë dramatike. Kyçi i dorës së saj është kurthëzuar nga sqepi i mjelmës, që simbolizon dhunën e ngjarjeve që do të pasonin... 

 

Piktura: Leda dhe mjelma, rreth vitit 1880, Paul Cézanne

 

Burimi: 

https://blog.artsper.com/en/get-inspired/5-greek-myths-you-should-know-for-your-art-history-class/

 

Përzgjodhi dhe përktheu Enkeleda Suti.

 

 

Comments

Popular Posts