(PJESA 4): 5 MITET GREKE QË DUHET TË NJIHNI NGA HISTORIA E ARTIT - Minotauri: Përfaqësuesi i makutërisë, dëshirave të ndaluara dhe epshit

Nga REVISTA ARTSPER

 

Në mitologjinë greke, Minotauri është një krijesë hibride me trupin e një njeriu dhe kokën dhe bishtin e një demi. Kur perëndia greke Poeseidon i dërgoi sunduesit të Kretës, Minos-it një dem si një sakrificë, i cili në fakt zgjodhi që ta mbante demin gjallë, Poseidoni bëri që gruaja e Minos-it të dashurohej me demin si ndëshkim. Për pasojë fëmija i tyre, Minotauri, shpesh paraqitet në art si përfaqësuesi i makutërisë, dëshirave të ndaluara dhe epshit. Megjithatë, në veprën e Leonora Carrington, ‘Dhe më pas ne pamë vajzën e Minotaurit’, frgura pjesërisht dem, pjesërisht njeri, ulet me elegancë dhe i bën rezistencë inrepretimeve brenda kompozimit eterik të veprës.

 

Piktura: Dhe më pas ne pamë vajzën e Minotaurit, 1953, Leonora Carrington

 

Burimi:  

https://blog.artsper.com/en/get-inspired/5-greek-myths-you-should-know-for-your-art-history-class/

 

Përzgjodhi dhe përktheu Enkeleda Suti.

 

 

Comments

Popular Posts