(PJESA 5): 5 MITET GREKE QË DUHET TË NJIHNI NGA HISTORIA E ARTIT - Tre Hiret: Perëndeshat e vogla të sharmit, bukurisë, natyrës, krijmtarisë njerëzore dhe fertilitetit

Nga REVISTA ARTSPER

 

Tre Hiret janë figura nga mitologjia greke, dhe perëndeshat e vogla të sharmit, bukurisë, natyrës, krijmtarisë njerëzore dhe fertilitetit. Vajza të Zeusit, Tre Hiret zakonisht paraqiten si gra të bukura nudo, duke mbajtur duart apo shpatullat e njëra-tjetrës. Roli i tyre kryesor ishte t’i shërbenin dhe argëtonin 12 perënditë e Olimpit dhe të ndihmonin Afërditën për të bërë banjo dhe për t’u veshur. Kjo pikturë e Tre Hireve nga Raphael-i është një nga pak veprat jo fetare të artistit.        

 

Piktura: Tre Hiret, 1504-1505, Raphael

 

Burimi: 

https://blog.artsper.com/en/get-inspired/5-greek-myths-you-should-know-for-your-art-history-class/

 

Përzgjodhi dhe përktheu Enkeleda Suti.

 

 

Comments

Popular Posts