Posts

Showing posts with the label LËVIZJET E ARTIT

“U deshen disa vjet qe une te arrija me ndjenje e mendim ne zbulimin e thjeshte qe qellimet (pra, ashtu edhe mjetet) e natyres, si edhe ato te artit, ndryshojne thellesisht, organikisht mes tyre dhe se vet ligjet e botes del qe - ato jane njelloj te medha, pra, po aq te forta” - ky zbulim qe udheheq sot vepren time, qe eshte kaq i thjeshte dhe i natyrshem, i bukur, e “asgjesoi” vuajtjen e kote te nje qellimi te kote qe me imponohej dikur ne brendesi te ndergjegjjes, atehere kur ajo ishte e paarritshme; kjo e fshiu kete vuajtje dhe keshtu gezimi qe une pata nga natyra, si dhe nga arti arriti majat me te kthjellta. Pas kesaj mund t’i shijoj keto dy elemente te botes. Kesaj kenaqesie i shtohet nje ndjenje e mallengjyer mirenjohjeje. - Kandinsky.

CASPAR DAVID FRIEDRICH: Vala e dytë e romantikëve gjermanë, Fuqia mbreslënëse e natyrës si provë e shpirtit hyjnor

PIKTURA E EPOKËS SË ARTË HOLANDEZE - Realizmi Holandez

EMIL NOLDE: NGJYRA ËSHTË JETË: Një figurë kyçe dhe pioner i Lëvizjes së Ekspresionizmit Gjerman - Një nga koloristët më të mëdhenj të artit modern

PIERRE-AUGUSTE RENOIR: Një nga themeluesit kryesorë dhe mjeshtrat e Impresionizmit! Loja regëtuese me dritën e diellit...shushurima e butë e flladit...