Posts

Showing posts with the label LE TË FLASIM PËR ARTIN

Te kerkuarit e lirise nepermjet seksit eshte i destinuar te deshtoje. Ne seks, mbizoterojne impulset dhe ligji i lashte i Natyres. Personae-t seksuale te romances familjare fshihen nga forca e batices se regresionit, levizja e kthyer pas, drejt shperberjes parahistorike, te cilen Ferenzi e identifikon me oqeanin.

Orgazma eshte sundim, dorezim apo depertim. Natyra nuk e respekton identitetin njerezor. Kjo eshte arsyeja perse nje numer kaq i madh burrash kthehen ne anen tjeter, apo ia mbathin pas seksit, pikerisht sepse ne te kane ndjere shkaterrimin e demoniakes.

Perendimori njeh permes te parit. Perqendrimi yne tek e bukura eshte nje strategji apoloniane. Gjethet dhe lulet, zogjte dhe kodrat jane nje model copezash te ngjitura me njera tjetren, me ane te te cilit hartezojme te njohuren.

Ne tragjedine greke, fjalen e fundit e thoshte gjithnje komedia. Ketej rrjedh edhe e qeshura e cuditshme e Sade-s, mencuria e tij gjate egersive nga me te pabesueshmet. Sepse jeta nuk eshte tragjedi, por komedi. Komedia lind nga perplasja e Apolonit me Dionizin. Natyra gjithnje na i shfryn idealet tona pompoze.

Seksi dhe dhuna, ose natyra dhe arti

Shoqeria eshte nje ndertim artificial, nje mbrojtje ndaj pushtetit te natyres. Pa shoqerine, stuhite do te na vertitnin sa andej kendej neper detin e eger te natyres. Shoqeria eshte nje sistem formash te trasheguara, e cila e pakeson pasivitetin tone poshterues perkundrejt natyres.

Seksi eshte pushtet. Identiteti eshte pushtet. Sikunder pohon Freud-i, trashegimtari i Nietzsche-s, identiteti eshte konflikt. Cdo brez plugon token mbi kockat e te vdekurve te vet.

Ne shoqeri, te dobtit gezojne mbrojtje. Shoqeria eshte mbrojtja jone e brishte ndaj natyres. Kur prestigji i shtetit dhe i fese eshte i ulet, njerezit jane te lire, por liria per ta eshte e padurueshme, si rrjedhoje, ata orvaten te gjejne menyra te reja te skllaverimit te vetes, nepermes droges dhe deshperimit.

Seksi eshte nje force shume me e erret se sa femimizmit i pelqen te pranoje. Terapite seksuale te sjelljes besojne ne mundesine e seksit te pafajshem, te paster.

Seksi eshte daimoniak. Ky term, i pranishem ne studimet romantike te njezete e pese viteve te shkuara, rrjedh nga greqishtja daimon, qe do te thote nje shpirt me i ulet hyjnor se sa perendite e Olimpit (kjo shpjegon edhe shqiptimin tim “daimoniak”).

Dashuria i ngjan nje teatri te mbushur plot e perplot, sepse sic thote Harold Bloom, “Eshte e pamundur te perqafojme (seksualisht apo ndryshe) nje person te vetem, sebashku me te perqafojme te gjithe romancen e familjes se tij apo te saj”.

Une nuk jam nje akademike; une nuk jam nje priftereshe. Keshtu qe, per mua, humori eshte nje menyre shume me e mire per te filluar nje bashkebisedim. - Nga Emily Mae Smith

Nese do te mund ta shprehnim me fjale, nuk do te kishte asnje arsye per te pikturuar. - Nga Edward Hopper

Disa piktore e transformojne diellin ne nje pike te verdhe, te tjere e transformojne nje pike te verdhe ne nje diell. - Nga Pablo Picasso

Piktura eshte me e bukura nga te gjitha artet. - Nga Paul Gauguin